„Kdy už bych měl začít systematicky řídit své Azure prostředí?” tuto otázku si pravděpodobně pokládá spoustu vedoucích IT pracovníků zodpovědných za cloudové služby ve své organizaci. Pokud organizace s Azure teprve začíná, je nejlepší začít ihned, nežli později nebo vůbec. Jestliže organizace už používá služby Azure nějakou dobu a má rozsáhlou infrastrukturu, bude narovnávání prostředí komplikovanější, ale určitě ne nemožné. Vždy je nutné začít po malých částech, než chtít dát do pořádku naprosto vše a ihned.

Pro lepší pochopení problematiky řízení a správy zdrojů v Azure (Governance) je důležité zmínit čím je potřeba se zabývat:

  • Vytvářením smysluplných hierarchií pomocí Azure Management Groups
  • Aplikování příslušných politik pomocí Azure Policy na již definované skupiny a subskripce
  • Konfigurace politik přímo do šablon nebo rolí v Azure pomocí Azure Blueprints, což přináší efektivitu a rychlost při aplikaci politik na nové subskripce
  • Inventářem zdrojů přes Azure Resource Graph – díky domu máte detailní přehled o zdrojích
  • Optimalizací a sledováním nákladů pomocí Azure Cost Management + Billing

Základním kamenem Governance je MVP – Minimum Viable Product (minimálně životaschopný produkt). Cílem MVP je omezit překážky, které by bránily k vytvoření počátečního plánu pro Governance a poté umožnit rychlé vyřešení rizik, které se mohou během implementace nebo produkce objevit.

Méně znalí Microsoft Azure jsou teď pravděpodobně vyděšeni, co všechno bude potřeba zvládnout a jak si s tím vlastně poradit. Nicméně není potřeba se děsit, protože již existuje řada nástrojů a průvodců, kteří nám usnadní kroky k vysněné cestě – mít vše pod kontrolou, přehledné a řídit vše systematicky bez stresu. Jedním z těchto nástrojů, který nám může při přechodu do cloudu velmi pomoct je Cloud Adoption Framework (CAF). CAF poskytuje postupy, které samy o sobě obsahují kroky související se správou zdrojů a vkládá je přímo do činností souvisejících s plánem pro přijetí cloudu v organizaci. Díky této sadě doporučení je organizace schopna efektivně nasadit potřebná pravidla pro Governance hned na začátku. Hezkým příkladem je použití šablon k nasazení jedné nebo více “landing zones“ (připravená infrastruktura v Azure) pro migraci do cloudu.

Pokud jste tedy CAF použili při přechodu do cloudu, tak se můžete pochválit, že jste šli správnou cestou a Governance již určitě nějakým způsobem řešíte. Pokud ne, tak jsou pro vás dobrým pomocníkem příručky pro nasazení správného řízení – Governance, které jsou rozděleny do dvou skupin:

  • Standartní Governance průvodce – příručka pro většinu organizací založená na počátečním modelu s dvěma subskripcemi pro nasazení ve více regionech. Nezahrnuje řešení pro veřejné a vládní organizace.
A screenshot of a cell phone Description automatically generated
A picture containing screenshot Description automatically generated

Obě příručky přináší ty nejlepší zkušenosti a postupy, které se daly během vývoje správy a řízení zdrojů vysledovat. V zásadě popisují postupy pro fiktivní organizace, které mají určité cíle a jak jich dosáhnout co nejefektivněji. Nasazení právě té správné Governance pro vaši organizaci vám může nyní připadat velmi obsáhlé a složité, nicméně jak jsem na začátku zmínil, je potřeba postupovat po malých částech a postupně přidávat další a další části pro kompletní správu a řízení zdrojů. Startovacím bodem by měly být následující tři oblasti:

A picture containing drawing Description automatically generated

Následované tímto implementačním procesem:

A close up of a logo Description automatically generated

Pro přidávání dalších částí, například při změně business procesů nebo zvýšení bezpečnosti či snížení nákladů je vhodné začlenit tyto další oblasti:

A screenshot of a cell phone Description automatically generated

Pokud jste dočetli až sem, tak vás evidentně téma Governance zaujalo, což je velmi dobře, protože i přes značné úsilí stojí za to budovat smysluplné prostředí se snažíš správou a řízením zdrojů. Každopádně před každou implementací je vhodné promyslet možná rizika před velkými změnami. A jedna rada na závěr, pokud si nevíte rady a netroufáte si na nasazení Governance ve vaší organizaci, svěřte tuto problematiku do rukou odborníků, kteří vás provedou a dostanou k vašemu cíli.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail